VISITORS’ PROGRAMME 2011

A Kortárs Drámafesztivál 1997-ben azzal a céllal jött létre, hogy párbeszédet alakítson ki a magyar és a nemzetközi színházi szakma képviselői között. A fesztivál szervezőinek legfőbb célja a kezdetek óta változatlan: a magyar színházat nemzetközileg ismertté tenni, és minél több olyan alkalmat, lehetőséget teremteni, amely magyar együttesek külföldi bemutatkozását teszi lehetővé, koprodukciók és hosszú távú együttműködések létrejöttét segíti elő.

A fenti célok hatékony megvalósítását 2005 óta külön projekt, a Visitors’ Programme (látogatói program) szavatolja, melynek keretében nemzetközi színházi szakembereket, neves fesztiváligazgatókat, színikritikusokat, színházvezetőket, dramaturgokat, drámaírókat és kutatókat hívunk Budapestre Európából és a tengerentúlról (alkalmanként 15-50 főt) akiknek komplex, egész napos szakmai programokat szervezünk. A nekik összeállított magyar szemleprogramban pedig olyan innovatív előadásokat igyekszünk megmutatni, melyek igazi hungarikumok: felmutatják a kortárs magyar színház erényeit és eredményeit; ugyanakkor kompatibilisek a világszínház eseményeivel és törekvéseivel is. Nem másolják azokat, hanem párbeszédbe lépnek velük. A szemleprogramba beválogatott előadásokat a Kortárs Drámafesztivál széles körben népszerűsíti; a Visitors’ Programme résztvevőihez színvonalas és informatív ismertető anyagot juttat el, és az előadásokat nyelvileg hozzáférhetővé teszi számukra. Vállalja az előadásszövegek angol nyelvű változatának elkészíttetését, az előadásokon biztosítja a szinkrontolmácsolást vagy a feliratozás feltételeit, s az elkészült műfordításokat – a további külföldi promóció elősegítése érdekében – a magyar együttesek rendelkezésére bocsátja. Az előadások után a Visitors’ Programme résztvevői megismerkednek az előadások alkotóival. Budapesti tartózkodásuk alatt a fesztivál biztosítja számukra annak lehetőségét, hogy a legjelentősebb hazai színházi szervezetekben, intézményekben, műhelyekben látogatást tehessenek, a magyar kultúrpolitika legfontosabb képviselőivel találkozhassanak. Magyarországon – színházi téren – a Visitors’ Programme volt az első és mindmáig egyetlen kezdeményezés, amely az évek során számos magyar együttest és művet segített hozzá külföldi bemutatkozáshoz és vált a legjelentősebb találkozási hellyé azok számára, akiket a kortárs magyar színházművészet érdekel.

A 2011-es Visitors' Programme résztvevőiről

Idén 22 vendéget várunk. A legtöbben Németországból jönnek, de Oroszországtól kezdve Hollandián át Svájcig összesen 10 országból érkeznek fesztiváligazgatók és válogatók, dramaturgok, kulturális rádióműsor-vezetők, folyóirat-szerkesztők, színháztudósok és kritikusok.

Itt lesz a német C. Brend Sucher kritikus és fesztiválzsűritag, Lena Schneider, német szerkesztő, aki egyébként egy kötetet tervez megjelentetni Németországban a magyar színházról, Stephanie Junge, német vezető dramaturg, Iulia Popovici, román kritikus, aki régóta figyelemmel kíséri a magyar színházat. De vendégünk lesz többek között Barbara Engelhardt fesztiválválogató, művészeti tanácsadó, a Müncheni Volkstheater munkatársa. És végül, de nem utolsósorban itt lesz a közel 80 éves, német Joachim Fiebach, elismert színháztudós, aki most először szemlézi a magyar színházi programokat.

Mivel a magyar showcase program előadásait angol feliratozással/ szinkrontolmácsolással mutatjuk be, ezáltal hiánypótló lehetőséget teremtünk a Budapesten elő, tanuló, dolgozó vagy turista külföldiek számára is, hogy megismerjék a kortárs magyar színház legújabb eredményeit.

A magyar szemleprogram 2011. évi előadásai

VÁDLI, FÜGE és Zsámbéki Színházi Bázis: Caligula helytartója (r. Szikszai Rémusz)

Katona József Színház: Szirénének (r. Dömötör András)

Nézőművészeti Kft.: A gyáva (r. Scherer Péter)

Stúdió K Színház: Józanok csendje (r. Mezei Kinga)

HOPPart Társulat: Korijolánusz (r. Polgár Csaba)

Nemzeti Színház: Magyar ünnep (r. Alföldi Róbert)

Nemzeti Színház: Egyszer élünk, avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe (r. Mohácsi János)

+ 2 magyarországi premier

Pintér Béla és Társulata: Kaisers TV, Ungarn (r: Pintér Béla)

Szakkör, FÜGE, KDF: Hogyishívják (r: Kovács Dániel)