A felolvasószínházról

A Kortárs Drámafesztivál Budapest 1997-ben azzal a részcéllal jött létre, hogy az európai drámaírás olyan útjait és fejleményeit mutassa be Magyarországon, amelyek idehaza kevésbé ismertek, vagy teljesen ismeretlenek. Ennek megfelelően a fesztivál minden alkalommal nagy gondot fordított arra, hogy a Magyarországon kevésszer vagy egyáltalán nem játszott külföldi drámaírók új műveiből felolvasószínházi előadásokat rendezzen. A felolvasószínház különösen az angolszász és a német nyelvterületen népszerű műfaj: az előadók példánnyal a kezükben, amolyan félig szcenírozott formában mutatják be kortárs szerzők színpadi szövegeit.

Az eddigi kilenc Kortárs Drámafesztiválon összesen csaknem negyven kortárs színdarabbal ismerkedhetett meg a magyar közönség és a szakma a felolvasószínházi sorozatok révén. A 10. Kortárs Drámafesztivál fenti hagyományait 2011-ben is folytatja – ezúttal a győri Vaskakas Bábszínházzal együttműködésben, a Vaskakas művészei mutatják be ugyanis Marius von Mayenburg Perplexcímű kortárs német színdarabját a budapesti Nemzeti Színház Kaszás Attila termében, Tengely Gábor rendezésében.

 

Kortárs Drámafesztivál, Nemzeti Színház és Vaskakas Bábszínház

PERPLEX

felolvasószínház

Helyszín
NEMZETI SZÍNHÁZ, Kaszás Attila Terem
Budapest IX., Bajor Gizi park 1.
Időpont
2011. november 27. 19:30
Időtartam
60' szünet nélkül
Jegyek
1200 Ft
+36-1-373-0964, +36-1-373-0996
andrea.bossak@nemzetiszinhaz.hu, edit.horvath@nemzetiszinhaz.hu

 

                                                                                                                                          fotók: László Judit

                                                                                                                                                    Galéria►

Marius von Mayenburg 1972-ben született Münchenben, német drámaíró, dramaturg, rendező. Európai hírnevét 1997-ben Lángarc című darabjával alapozta meg, amelyért ugyanebben az évben a legígéretesebb pályakezdő drámaírónak járó Kleist-díjat kapta. E darabját idehaza 1999-ben a Radnóti Színház játszotta először, majd további négy műve volt látható hazai színpadokon. A csúnya című munkáját jelenleg is műsorán tartja a budapesti Új Színház. Perplex című vígjátékát 2010-ben írta, majd ugyanebben az esztendőben meg is rendezte a berlini Schaubühnén. A bemutató érdekessége, hogy Mayenburg ez alkalommal állított színpadra először saját szöveget.

Szereplők

Ács Norbert, Pallai Mara, Rab Viki, Szúkenyik Tamás

Fordító

Garai Judit

Dramaturg

Markó Róbert

Írta

Marius von Mayenburg

Rendezte

TENGELY Gábor

 

Perplex annyit jelent, mint zavarba hozni, meglepni, kizökkenteni. És Mayenburg is zavarba hoz, meglep és kizökkent a darabbal: benne minden szituáció, minden helyszín bizonytalan, megkérdőjelezhető. Ahogy a négy szereplő: Judith, Eva, Robert és Sebastian identitása is állandó mozgásban van: nem tudni, ki kicsoda valójában, és ki, mikor, hogyan reagál egy-egy problémára. A darab abszurd helyzetbe hozza szereplőit, akiknek mindig egyensúlyozniuk kell azon a labilis terepen, amelyet az író épp megteremt, és amely kiszámíthatatlanul, de állandóan változik.

Mayeburg ordas kliséket rendez egymás mellé s helyez ezáltal egészen új kontextusba: a Perplexben tulajdonképpen megtörténik minden, ami egy négyszereplős drámában megtörténhet. Eva és Robert egy pár, Sebastian és Judith egy pár, Eva és Sebastian egy pár, Robert és Judith egy pár, Sebastian és Judith egy pár, Eva és Judith egy pár – és egyéb konstellációk. Judith au-pair, Robert kisfiú, Eva takarítónő és vulkán, Sebastian jávorszarvas, Robert síelő, Judith az utolsó nő a Földön, Sebastian fölfedezi Darwint, Platónt és Nietzschét, aki tulajdonképpen egy macska volt, amíg egy autó el nem gázolta, Eva sosem jön rá, hogy került a lakásába egy rejtélyes növény, hogy az Elektromos Művek kikapcsolta-e az áramot és Robert miatt kapcsolta-e ki, az viszont kiderül, mi van a kanapé alatt. Mindeközben: Eva és Robert egy pár, Sebastian és Judith egy pár, Eva és Sebastian egy pár, Robert és Judith egy pár, Sebastian és Judith egy pár, Eva és Judith egy pár – és egyéb konstellációk. És így tovább, az igen kézenfekvő slusszpoénig.

 

Támogató: NKA, AKI VAN Alapítvány, Creativ Média Színházi Ügynökség

Partner: Vaskakas Bábszínház