Teatr.doc (RU)
EGY ÓRA TIZENNYOLC (PERC)
(Час восемнадцать)
 
magyar nyelvű feliratozással
 
 
Helyszín
TRAFÓ
Időpont
2011. DECEMBER 2. 20:00
2011. DECEMBER 3. 20:00
Időtartam
90' (45' + beszélgetés)
Jegyek
1800 Ft
(+36-1) 215 1600
jegy@trafo.hu
 
 
 
fotó: Mihail Guterman
Galéria ►

Az előadást idén Arany Maszk díjra jelölték, és poznani, helsinki, szentpétervári szereplése után most nálunk szerepel először Magyarországon.

Szereplők

Anasztaszija Patlaj, Alekszej Krizsevszkij, Alekszej Zsirjakov, Ruszlan Malikov, Alekszandra Rebenok, Anna Kotova, Aszkold Kurov, Alekszej Maszlodudov, Diana Rahimova

Dokumentumok/kutatómunka

Jekatyerina Bondarenko, Anasztaszija Patlaj, Zoszja Rodkevics

Színpadterv

Jelena Gremina

Társrendező

Alekszej Zsirjakov, Georg Genoux

Rendező

Mihail UGAROV

Mihail Ugarov a kortárs orosz színház nagy tehetségű író-rendezője, az első orosz dokumentarista színház megalapítója és művészeti vezetője, valamint a Drámaírói és Rendezői Központ művészeti vezetője is egyben. A Teatr.doc-ot 2000-ben hozta létre feleségével, Jelena Greminával. Előadásaik jelentős része  verbatim módszerrel készült, azaz valós emberek valós történeteit veszik alapul, azok személyes vallomásaiból, feljegyzéseiből, naplóiból, levelezéseiből vesznek át „szóról szóra” részleteket. A Teatr.doc az orosz rendszert bírálja, ellene lázad és lázít, miközben olyan tabutémákat dolgoz fel, mint például az igazságszolgáltatás és a politika összefonódása. Az Egy óra tizennyolc (perc) című előadás is egy ilyen esetet tár fel. 

2009 novemberében, Moszkva egyik leghírhedtebb börtönében, hirtelen meghalt Szergej Magnyickij, egy 37 éves jogász. Magnyickij az egykori legnagyobb külföldi orosz befektető cég, a Hermitage Capital jogi képviselője volt, aki a cége elleni adócsalás vádjával indított támadásra akart fényt deríteni. Az orosz hatóság azonnal letartóztatta. Egy évig ült börtönben előzetes letartóztatásban, anélkül hogy vádat emeltek volna ellene. A szigorított bánásmód Magnyickijt súlyosan megbetegítette, és hiába kért bármiféle segítséget. Az utolsó egy óra tizennyolc percében magára hagyva, összegörnyedve feküdt a földön, és nem segített rajta senki.

Az Egy óra tizennyolc (perc) létrejöttét hosszas kutató- és dokumentációs munka, valamint interjúsorozat előzte meg. Az előadás Magnyickij tragikus halálának körülményeit idézi fel úgy, hogy közben megszólaltatja azokat, akik ebben bűnrészesek voltak. Bírókat, orvosokat, jogászokat sorakoztat fel, és eredeti nevükön nevezi őket, valamint felhasználja a jogász börtön-naplóit, leveleit, szemtanúk vallomásait, és hivatalos szervek beszámolóit is.

Az előadás második részében az alkotók párbeszédet kezdeményeznek a feldolgozott esetről Sz. Bíró Zoltán és Tompa Andrea szakértők bevonásával.

Támogatók:   

 

Kapcsolódó:

Az évszázad bűnténye - az elnök is érintett?

TRAILER: www.youtube.com/watch?v=M_RAwkPGqsE

en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Magnitsky

Sergei Magnitsky's mother vows to continue fight for justice in Russia