Teatrul LUNI de la Green Hours és tangaProjekt

FELELŐSSÉGEM TUDATÁBAN KIJELENTEM

(Declar pe propria răspundere)

angol nyelvű feliratozással 

Helyszín

MU SZÍNHÁZ

Budapest, XI. Kőrösy J. u. 17.

Időpont

2011. NOVEMBER 28. 20:00

Időtartam

60' + közönségtalálkozó

Jegyek

2500 Ft
061 209-4014,  061 209-4015
szinhaz@mu.hu
 
 
fotók: Vlad Petri
Galéria►
fotó: Cristian Tarna Bacosca
K.O. Galéria
 

 Dokuszínház egy fiatal roma nő útkereséséről.

 

Szereplők

Alina Şerban

Cătălin Rulea

Zene

Cătălin Rulea

Hangtechnikus

Robert Dinu

Díszlet

Adrian Cristea

Dramaturg

Alice Monica Marinescu

Rendező

David SCHWARTZ

Történet egy tízéves kislányról. Egy tízéves cigány kislányról. Nem, egy tízéves roma kislányról. Egy helyes, értelmes kislányról, aki cigány. Vagy akkor most hogy is mondjuk? Roma vagy cigány, vagy purdé, vagy most hogy is nevezzük? „Egyenlőség”, „esélyegyenlőség”, „kisebbség”, „többség”, „szegénység”, „rasszizmus”, „integráció”, „identitás”. Mit jelentenek egy tinédzsernek ezek a szavak? A lány már tudja, mert megélte, megtapasztalta, és nap mint nap érezte a bőrén egy bukaresti „cigánygettóban”.

Vagyunk-e olyan bátrak, hogy vállaljuk önmagunkat? Hogy kiálljunk emberek elé, és meséljünk nekik személyes dolgainkról, sérelmeinkről, megaláztatásainkról, kirekesztettségünkről, nem-tudni-hova-tartozásunkról. Ha el is szánjuk magunkat erre a lépésre, továbbra is kérdés marad: hogyan tegyük ezt, hogy meghallgassanak, hogy megértsék a helyzetünket, de mindezzel mégse keltsünk bennük szánakozást magunk iránt.

A Felelősségem tudatában kijelentem című előadás a roma származású drámaíró-színésznő Alina Şerban személyes története. Történet egy roma kislányról, illetve annak identitáskeresésről. A lány tízéves, ötödik osztályba jár, Bravot és Popcornt olvas, szereti a spanyol szappanoperákat, rajong Jackóét, van háziállata, de, mint ahogy sok más vele egykorú gyerek, ő sem szereti kitakarítani kedvence kalitkáját. Egy nap azonban vége a „normális” életnek, egész addigi világa a feje tetejére áll, amikor családját kilakoltatják, és beköltöznek rokonaikhoz a városi „cigánygettóba”.

Az előadás Alina naplóit és eredeti fotóit is felhasználva szembesíti a nézőt a kegyetlen valósággal, még a 21. században is fennálló kasztrendszerrel, a hétköznapi rasszizmussal és a megbélyegzés kegyetlen, szenvtelen mechanizmusával. 

David Schwartz rendező,  a fiatal és ígéretes román színházi generáció egyik kiemelkedő alakja, aki munkáiban főként társadalmi, politikai kérdésekkel foglalkozik. Létrehozott többek között egy audio- és videoarchívumot az 1990-es romániai események kapcsán, dokumentálta a romániai, Zsil-völgyi, elszegényedett bányászközösség életét. Rendezései több nemzetközi hírnevű fesztiválon is szerepeltek, így pl. a wiesbadeni Neue Stücke aus Europa (Új Európai Színdarabok) Biennálén vagy a Sferracavalli Nemzetközi Fesztiválon.

Alina Şerban  1986-ban született egy romániai roma családban. Azt, hogy ma drámaíró és színész, csak nagy küzdelmek és nehézségek legyőzése révén sikerült elérnie. 2009-ben diplomázott a Bukaresti Színművészeti Egyetem színész szakán, és a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts nevű művészeti iskolájában is tanult. Hazatérése után a Trupa Noua improvizációs csoport, majd egyik legismertebb bukaresti független színházi műhely, a tangaProjekt tagja lesz. Civilként is aktívan küzd a roma kisebbség jogaiért.

A rendező és a színésznő együttműködése 2010-ben kezdődött, a bukaresti haladó és nyitott szellemű Teatrul LUNI de laGreen Hours keretében és támogatásával. A Felelősségem tudatában kijelentem című produkció ennek az együttműködésnek az eredménye.

A Teatrul LUNI de la Green Hours a bukaresti Green Hours jazz klub-kávéházban megalapított HÉTFŐ Színház. Kezdetben csak hétfő esténként volt színházi program – innen kapta a nevét is, később a hét szinte minden napján. Ez Románia első kávéházi színháza, ahol mindmáig a legbátrabb és leginnovatívabb előadások születnek. A Green Hours teljes alkotói szabadságot nyújt az általa befogadott és felkarolt művészeknek. Nem véletlen, hogy az elmúlt másfél évtized legelismertebb és legizgalmasabb román színházi alkotói (pl. Gianina Cărbunariu drámaíró-rendező) itt kezdték pályafutásukat, és folyamatosan ide is térnek vissza.

Alina Şerban megrázó vallomása számos nemzetközi szereplés után most Magyarországon látható magyar nyelvű feliratozással.

 

KAPCSOLÓDÓ:

TRAILER: http://veiozaarte.ro/video/preview-video/trailer-declar-pe-propria-raspundere.html

http://www.youtube.com/watch?v=q8D61D48clQ&feature=related

http://www.productive.ro/blog/an-actress-to-watch-out-for.html

http://www.artactmagazine.ro/declaratie-de-admiratie-fest-fdr,-ziua-2.html 

http://agenda.liternet.ro/articol/13847/Eliza-Zdru/Despre-chinul-de-a-deveni-sincer-Declar-pe-proprie-raspundere.html

http://www.acum.tv/articol/31287/

 
 
 
 
 
 
 
Támogatók: