K.V. Társulat

GARDÉNIA
(Gardenia)

 
Helyszín
THÁLIA SZÍNHÁZ, Új Stúdió
Időpont
november 26. 19:30 (az előadás után beszélgetés a mű szerzőjével és fordítójával)
november 27. 19:30 (az előadás után közönségtalálkozó. Vezeti: Miklós Melánia)
december 3. 19:30 
Időtartam
70'
Jegyek
2400 Ft
061 331-0500
jegy@thalia.hu
 
 
 
 
fotók: Trokán Nóra
Galéria►
 

A K. V. Társulat munkásságát a kezdetektől meghatározta a női látásmód, a nőket érintő problémák színrevitele, női tabu témák feltárása. Miként befolyásolják a női figurák viselkedését az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetik-e magukat mindenkori szociális körülményeiktől? Ki tudják-e vonni magukat hősnőink a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól?

 

Szereplők

Urbanovits Krisztina

Száger Zsuzsanna

Bartsch Kata

Spiegl Anna e.h.

Írta

Elżbieta Chowaniec

Fordította

Pászt Patrícia

Díszlet, jelmez

Nagy Fruzsina

Zene

Kákonyi Árpád

Dramaturg

Markó Róbert

 

Rendező

 

PELSŐCZY Réka

 

Az előadás felolvasószínházi változata – ugyancsak Pelsőczy Réka rendezésében, egy kivétellel a teljesen szcenírozott verzió szereplőivel – a 9. Kortárs Drámafesztivál Budapest (KDF) felolvasószínházi sorozatának részeként volt látható. E produkció szakmai és közönségsikerén felbuzdulva a K.V. Társulat a Thália Színházban – és annak támogatásával – a 10. Kortárs Drámafesztivál nyitóelőadásaként mutatja be a Gardéniát.

„Szubjektív történelem. Egy család története. A mi történetünk. Az előadás személyes monológokból, »áriákból« és kettős, hármas, négyes jelenetekből, duettekből, tercettekből, kvartettekből áll. A személyes, de mégis visszatekintő, magukat és életüket elemző dokumentumszerű szövegekből hirtelen belezuhanunk a múlt egy-egy jelentős pillanatába. Így rajzolódik ki egy tipikus huszadik századi családtörténet. Nők története. Nekik állít emléket, róluk beszél kegyetlenül és mégis szeretettel, sok humorral a darab és az előadás. A szerzői instrukció – miszerint négy, nagyjából egyidős színésznő játssza a szerepeket – és a darab szerkezeti felépítése miatt a kamaraoperát választottam az előadás formai keretének. A nézők tehát egy prózában elhangzó »operát« láthatnak, zongorakísérettel, ahol a szöveg zeneként működik, és ahol a »dallamok« nagyon ismerősek számunkra, mindannyian énekeltünk már részleteket belőle, anyánkkal vagy lányunkkal, a konyhában vagy a nagyszobában. A négy színésznő négy világhírű operaénekesnő. Figuráik, az »általuk énekelt szerepek«: anyáink – hősökké válnak, kiemelődnek, bekereteződnek, és nem öregszenek. Mert ahogy nagymamám mondta: egy nő haláláig nő marad.”(Pelsőczy Réka)

A darab felépítménye szabályos, mégis innovatív drámai szerkezet. A négy nő négy, szándékosan irodalmi nyelven megkomponált monológja közé négy élőbeszédszerű stílusban megírt – előbb két-, majd három-, végül négyszereplős – párbeszéd ékelődik. Monológjában minden nő fiatal (első hármuk harminchárom, negyedikük huszonöt éves), a dialogikus részekben mindenki „valós korához” öregszik; a monológokban saját édesanyjukról beszélnek, s arról, miként képzelik el a jövőjüket, a párbeszédekben saját anyjukkal-lányukkal (unokájukkal-dédunokájukkal) való viszonyuk tárul fel. Valós cselekvés, igazi akció a darabban egyáltalán nincs (vagy ha van is, visszaemlékezéses formában, flashback-szerűen). Minden, amit megtudunk, elbeszélés alapján képeződik meg.

Elżbieta Chowaniec lengyel drámaírónő, 1982-ben született. A Sziléziai Egyetem film és televízió, a Varsói Egyetem újságírás, majd a legendás łódźi filmfősikola forgatókönyvíró szakán diplomázott, később a Tadeusz Słobodzianek vezette varsói Dráma Laboratóriumban tanult. Dolgozott televíziós rendezőasszisztensként, alkalmazott forgatókönyvíróként, a filmiparban és a színházban egyaránt tevékenykedik. Gardénia című műve a mai napig a Dráma Laboratórium repertoárjának egyik sikerdarabja.

Pelsőczy Réka 1973-ban született Budapesten. 1998-ban végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán Zsámbéki Gábor osztályában. Rendező, színész, fotós. 2007-ben Part címmel nyílt fotókiállítása a K.A.S. Galériában. Több Vastaps Díjat és különdíjat kapott szereplésért, valamint rendezésért. Jelenleg a Katona József Színház társulatának tagja.

Támogatók: FÜGE, Creativ Média Színházi Ügynökség, Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Fővárosi Önkormányzat „Budapest Kulturális Alap”, Színházi Dolgozók Szakszervezete, AKI VAN Alapítvány, Thália Színház

Médiatámogató: Fidelio

Az előadás a szerző engedélyével, a Thália Színház támogatásával és a Creativ Média Színházi Ügynökség közvetítésével jött létre.

 

Kapcsolódó: 

TRAILER: www.youtube.com/watch?v=Z8_ABra9Kzo&feature=related

www.d1tv.hu/musorok/reperto_art/reperto_art_20111124

Anyák és lányaik – a Gardéniáról a Szinhaz.hu-n

Kritikák:

szinhaz.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36203:ni-futamok&catid=13:szinhazonline&Itemid=16

kultura.hu/main.php?folderID=1174&articleID=320036&ctag=articlelist&iid=1

toptipp.hu/szinhaz/alternativ.htm#gardénia