Beköszöntő

Kedves Látogatók!

 

Tizenhat esztendős múltra visszatekintő színházi fesztiválunk egy évnyi (kényszer)szünet után idén ismét jelentkezik. 2013. november 27. és december 3. között immár tizenegyedik alkalommal rendezzük meg a Kortárs Drámafesztivált, röviden a KDF-et.

2012-ben anyagi okok miatt nem rendezhettünk fesztivált - így több időnk maradt új magyar színházi bemutatók megtekintésére. Az elmúlt két évben olyan sok kiváló és újító előadást láttunk fiatal magyar színházi alkotóktól, hogy kézenfekvő volt: az idei fesztivál magyar színházi programja középpontjában az új magyar színházi generációnak kell állnia. Ezek az előadások azt bizonyították számunkra, hogy a magyar színház legifjabb és fiatal alkotói generációja minden nehézség dacára teljes erőbedobással dolgozik, és előadásról előadásra fogalmazza meg, tárja elénk kérdéseit, dilemmáit eredeti, új és izgalmas tartalmi-formai megközelítésben szűkebb és tágabb világunkról. Röviden: itt van, megérkezett a jövő magyar színháza.

Fontosnak tartjuk, hogy ezeket az előadásokat, amelyek sokfelé és szétszórtan láthatók, fesztiválunk keretében koncentráltan bemutassuk, és felhívjuk mind a hazai közönség, mind a külföldi színházi szakma figyelmét e fiatal színházcsinálói generációra - hiszen ők a jövő magyar színházának a letéteményesei.

Kikre is gondolunk, amikor a hazai színház legfiatalabb alkotóiról beszélünk? Azokra a művészekre, akik tartalmi és formai értelemben egyaránt megpróbálnak korszerűen foglalkozni jelenkorunk kérdéseivel: túllépve a hagyományos színházi műfaji kereteken, izgalmas, határátlépő, sok esetben több műfajú előadásokat hozva létre, melyek a színház, a fizikai színház, a tánc, a bábszínház, vagy akár a performansz határmezsgyéjén egyensúlyoznak; tartalmi értelemben reflektálnak az ittre és a mostra. Tehát jellegzetesen magyar művészeti alkotásokat hoznak létre, amelyek ugyanakkor túlmutatnak önmagukon, azaz nem csupán lokálisan értelmezhetők.

Fesztiválprogramunkban mi is bővítettük a műfaji határokat. A KDF eredendően és alapításától fogva új drámákat és színházi projekteket, tehát alapvetően szövegalapú előadásokat mutatott be - idén az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővítettük a programkínálatunkat a zenés színház, a bábszínház, a fizikai színház és a tánc irányába, valamint a felnőtteknek szóló előadások mellett ifjúsági produkciókat is bemutatunk.

Programunkban egyaránt szerepelnek kőszínházi és független színházi produkciók. Láthatnak előadásokat az elmúlt és az idei évad új bemutatói közül, budapesti, vidéki és határon túli társulatok előadásában.

A fiatal generáció általunk bemutatott alkotói többek között Gulyás Márton, Hoffer Károly, Kovács D. Dániel, Radnai Márk vagy Táborosi Margaréta. Az ő munkáik mellett válogatást láthatnak a már több éve a pályán levő alkotók, többek között Gergye Krisztián, Horváth Csaba koreográfus-rendezők, Csizmadia Tibor, Koltai M. Gábor, Pintér Béla és Vidovszky György rendezők legfrissebb előadásaiból. Különleges és rendkívüli színházi eseményt is kínál programunk: a nézők a fesztivál ideje alatt három egymást követő estén megtekinthetik Székely Csaba teljes Bányavidék-trilógiáját.

A fiatal magyar színházi generációt bemutató programunk köré - különösen, hogy elsőként mutatunk be ilyen szemlét Magyarországon - idén is megrendezzük a fesztivál Visitors’ Programme-ját, a fesztivál külföldi vendégei számára szervezett látogatói programot, amelynek keretében nemzetközi színházi szakembereket, neves fesztiváligazgatókat, színikritikusokat hívunk Budapestre Európából és a tengerentúlról, s számukra komplex, egész napos szakmai programokat szervezünk, valamit biztosítjuk annak lehetőségét, hogy a kortárs magyar színház legizgalmasabb alkotóival, műhelyeivel és előadásaival megismerkedjenek. A fesztivál válogatóinak javaslatai alapján összeállított főprogramban szereplő előadásokat nyelvileg elérhetővé tesszük a külföldi közönség számára: angol nyelvű feliratozást vagy szinkrontolmácsolást biztosítunk. A fesztivál által megtekintésre javasolt további előadások esetében szintén vagy angol feliratozás, vagy angol nyelvű bevezető illetve írásos kísérő anyag segíti majd a nyelvi megértést. Fesztiválprogramunkat így ajánljuk a Budapesten élő, dolgozó, tanuló vagy éppen a fesztivál idején látogatóként a fővárosban tartózkodó külföldieknek is.

válogatóbizottság összeállításánál igyekeztünk a lehető legtöbb színházi területre és szakmára figyelmet fordítani: a Kortárs Drámafesztivál 2013-as programját Kulcsár Viktória (a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház igazgatója), Lőkös Ildikó (dramaturg, Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke), Németh Ákos (drámaíró, a Drámaírói Kerekasztal tagja), Sebestyén Rita (az erdélyi Játéktér című színházi periodika főszerkesztője), Szűcs Katalin Ágnes (kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője), Ugrai István (a 7ora7.hu főszerkesztője), Urbán Balázs (független kritikus, a Színházi Kritikusok Céhe tagja) válogatta.

A színházi programot kísérőprogramokkal egészítjük ki. A színházi emberek számára egy, a hazai gyakorlatban kevésbé alkalmazott új szakmai kísérőprogramot, az Industry Series címet viselő műhelyfoglalkozás-sorozatot szervezzük meg, mellyel elsősorban a magyar befogadó- és produkciós házaknak szeretnénk segíteni nemzetközi kapcsolatainak bővítésében, valamint további magyar színházi előadásokat kiajánlani külföldi fesztiválokra.

A fesztivál előadásai után – a kísérőprogram részeként – a Színházi Kritikusok Céhének tagjai moderálnak beszélgetéseket az alkotókkal és a közönséggel Kritikus óra – K.O. címmel.

A fesztiválklubban, amelynek idén a Jurányi Inkubátorház ad otthont, esténként meleg vacsorával és élő koncertekkel várjuk vendégeinket.

Honlapunkon a PROGRAM menüpontban találják a színházi előadások és kísérőrendezvények részletes ismertetőjét.

Szeretettel várjuk Önöket a fesztiválon!

 

Szilágyi Mária fesztiváligazgató és a fesztiválteam

« Vissza