Beszámolók, cikkek az idei Fesztiválról

A 2014. évi 12. Kortárs Drámafesztivál napi szubjektív blogja a 7óra7-en:
http://7ora7.hu/temak/dramafeszt-2014

Bárka online: A Himnusztól a mélyszegénységig - A 12. Kortárs Drámafesztiválról
„A magyar dráma és színház megtalálja útjait, de ahhoz, hogy ezek átfogó képet adva láthatóvá is váljanak, egy kortárs drámafesztiválra van szükség.” A 12. Kortárs drámafesztiválról ír Szabó Zsuzsa.

Népszabadság: A rendszerváltásra visszanézve
Valójában a kezdetek, 1997 óta nem igazán értem, mit keres a Kortárs Drámafesztivál elnevezésében a dráma szó. Bár a rendezvény honlapja eredeti célként ma is „a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintését és inspirálását” jelöli meg, én a meghívott előadásokat nézve mindig azt éreztem, hogy a szervezők számára a kortárs és a dráma között feloldhatatlan ellentmondás feszül.

7óra7: Tíz nap az éjszakába - Kortárs Drámafesztivál VI.
A fesztivál a zárónapon előbb gyerekségükben magukra hagyott diákokból és hazájukat elhagyó fiatalokból mutatott meg néhányat, majd miután egy család elfojtott hazugságait nyitotta ki felénk, végül belemerült az esős éjszakába. Talán nem vidám, de igaz.

sanalayakkabi.com tuzla temizlik tuzla temizlik şirketleri

 

Fidelio: Lefotózott mulandóság
A Kortárs Drámafesztivál december 6-án a szlovák Sláva Daubnerová vizuális szólóelőadását hozza el a magyar közönségnek, akit általában kivételes művésznők munkái ihletnek meg.

Népszava: Hamisít-e a remény színháza?
Egy új színház reménye vagy a „remény színháza"? címmel rendezett beszélgetést közösen a Kortárs Drámafesztivál Budapest és a Heinrich-Böll- Stiftung a Jurányi Inkubátorházban. A diskurzuson magyar és német szakemberek vettek részt. Pintér Béla színész, rendező szerint, ha ő kizárólag a reményre építené a színházát, akkor meghamisítaná a valóságot.

7óra7: Ide-oda - Kortárs Drámafesztivál IV.
Önfenntartó kultúra kellene, de nincsen, a remény színházáról pedig mintha még a jó kérdéseket sem találnánk; egy nagyfejű sárga egér az Ódryn, kitaszítás és befogadás Mohácsi-módra, konferenciák, workshopok, előadások és közönségtalálkozók – pénteki pörgés a KDF-en.

7óra7: Darabolt női testek - Kortárs Drámafesztivál III.
Már a Jégbüfénél is a Kortárs Drámafesztiválra mutogatnak. A Párizsi Udvarba beköltözött Bovary Emma, de rá csak a nők kíváncsiak. A női testről és szexusról szóló Parallel viszont őt is biztosan érdekelné.

7óra7: Mély merítés - Kortárs Drámafesztivál II.
Második beszámolónkból megtudhatják, hogy a fesztiválra revizor érkezett, Aurórának nem csak a hajnalt nevezik, és a magyar kortárs dráma betör Törökországba. Ráadásul egyesek még a plafonról is lezenélik a vakolatot.

Bárka online: „Szerettem volna drámát írni, mert az vagány” - Mi a pálya, magyar dráma?
A 12. budapesti Kortárs Drámafesztiválon Mi a pálya, magyar dráma? címmel rendeztek a drámaíró „születését”, a tehetséggondozás lehetőségeit körüljáró, egész napos beszélgetés-sorozatot.

Kultúrpart: "Európa kiadó!"
Kinek? Annak, aki figyel és megért. Német színészek a Himnuszt éneklik, az oroszok helyett pedig a magyarok vannak a spájzban. Megnéztük az Apátlanokat.

7óra7: Új remények - Kortárs Drámafesztivál I.
Ütős felütés az Apátlanokkal, maratoni vita Mikó Csaba drámájáról, és egy nem kevésbé maratoni beszélgetéssorozat a kortárs drámaíráshoz vezető utakról. Beszámolunk a Kortárs Drámafesztivál első két napjáról.

Színház.hu: Milyen lesz a Kortárs Drámafesztivál? - Az igazgató ad választ
Szilágyi Mária fesztiváligazgatót az idei Kortárs Drámafesztivál előadásairól, konferenciáiról és workshopjairól kérdezte Antal Klaudia. A fesztivál nyitóelőadása, a Theater Regensburg Die Vaterlosen című produkciója november 28-án, a GroundFloor Group Parallel című előadása december 4-én lesz látható a Jurányiban.

 

« Vissza