Francesca Woodman, az Untitled című vendégelőadás ihletője

Francesca Woodman amerikai fotóművész, aki fekete-fehér konceptuális fotográfiáriól híres, melyeken ő maga jelenik meg. A test részekre tagoltságát örökítette meg szokatlan pózokban és gesztusokban. A tér és különböző tárgyak viszonylatába helyezte az elkapott mozdulatokat. Az 1970-es évek egyik olyan női művészének tekinthető, aki saját testét használta fel a vizuális kifejezésben. Woodman filmezéssel is kísérletezett. Fennmaradtak fekete-fehér rövidfilmjei, melyekben szintén ő látható. Munkájának védjegyévé vált a szürreális kompozíció, melyen (a hosszú exponálás miatt) egy elmosódott figuraként jelenik meg.

Első éves gimnazistaként egy fényképezőgépet kapott ajándékba édesapjától, és ettől kezdve szünet nélkül fotózott. Woodman 1975 és 1979 között a Rhode Island School of Design-ban tanult, majd megnyerve egy egy éves ösztöndíjat, Rómában folytatta tanulmányait. Itt készítette el életműve egy jelentős részét, és tartotta meg első önálló kiállítását egy, a szürrealizmusra, és a futurizmusra specializálódott galériában. Az 1980-as évektől Woodmant egy megromlott kapcsolata és a munkája (pontosabban munkájának el nem ismertsége) miatt depresszió kezdte kínozni. Sikertelen öngyilkossági kísérlete után a szüleivel lakott. 1981. január 19-én New York-i lakásuk ablakából kivetette magát.

Halála előtt nem sokkal jelent meg fotóalbuma Some Disordered Interior Geometries címmel. A fotókat matematikai egyenletekkel és kézzel írt jegyzetekkel látta el. Munkáját sajnos csak halála után kezdték felfedezni. Fotográfiái erősen performatívak, cím nélküliek, és csak a háttérből és az időpontból azonosíthatóak be. Önmagáról, mint tárgyról készített fotográfiái eljövendő halálát vetítik előre.

Woodman fotói és további információk elérhetőek az alábbi linkeken:
http://www.victoria-miro.com/artists/7-Francesca-Woodman/
https://www.facebook.com/pages/Francesca-Woodman/17742734946

További információk az Untitled című vendégelőadásáról itt olvashatóak.

« Vissza