Mi a pálya, magyar dráma?

Beszélgetés-sorozat a kortárs dráMAírás helyzetéről

Gyakran hallani, hogy milyen nehéz helyzetben van a kortárs magyar dráma, kevés a bemutató, kevés lehetőség van a bemutatkozásra. Ám ha közelebbről megvizsgáljuk, az derül ki, hogy épp az ellenkezője igaz. Sok tehetség bukkan föl, akik be is mutatkozhatnak, akár kőszínházakban, akár a „független” szférában. Dramaturgok, befutott drámaírók segítik őket, több fórumot teremtve, akár intézményesített keretek közt is. De tanítható-e a drámaírás? És mire való a dramaturg-képzés? Létező műnem-e manapság még a dráma? Mi a szöveg szerepe ma egy színházi előadásban? És hogyan képzik a drámaírókat a marosvásárhelyi művészeti egyetemen?

Minderről „mesterek” és tanítványaik beszélgetnek, köztük Forgách András, Horváth Péter, Kárpáti Péter, Solténszky Tibor, Upor László, vagy az „indulók” oldalán Benedek Albert, Csizmás Kinga, Fekete Ádám, Gimesi Dóra, Kelemen Kristóf, Nagy Orsolya, Pálffy Zsófi, Pálos Hanna, Potozky László. A bemutatott szerzők műveiből a k2 Színház tagjai olvasnak fel részleteket. A beszélgetéseket Lőkös Ildikó dramaturg moderálja.

Mindezt este a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka zárja a Jurányi Színháztermében Potozky László Sztrodzsegonja Sebestyén Aba rendezte ősbemutatójával, amely a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró szakán végzett Potozky László első bemutatója.

2014. november 29.
14:00 – 22:00 Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Kamaraterem

« Vissza