VÉGET ÉRT A 13. KORTÁRS DRÁMAFESZTIVÁL

Tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a SzínMűHely Alapítvány és a Creatív Média Színházi Ügynökség jóvoltából a budapesti Kortárs Drámafesztivál (KDF). A fesztivál célja a kortárs dráma és színház támogatása, népszerűsítése, mindenekelőtt pedig a szcéna törekvéseinek megismertetése a széles hazai közönséggel és a külföldi színházi szakmával. A civil kezdeményezésű nemzetközi színházi fesztivál egyik missziójaként külföldi szakmabelieknek Visitors’ Programme néven komplex (angol nyelvű) színházi szemleprogramot (Hungarian Showcase Programme) kínál, amely ebben az évben is egyaránt tartalmazott kőszínházi és független, budapesti, vidéki valamint határon túli előadásokat. Ezzel a programmal a fesztivál azegyik legfontosabb elősegítője kíván lenni a magyar színház külföldi megismertetésének.

 

A KDF eddig is nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok helyzetbe hozására, ám idén övék volt a főszerep: a fesztivál rendezőelve nyomán a fiatal színházi generációk bemutatása valamennyi programban jelen volt. Egyszerre voltak láthatók a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi és független produkciók, ekképp próbált meg a fesztivál ezúttal is átfogó képet adni a magyarszínházművészet gondolkodási és esztétikai sokszínűségéről. A szakmai zsűri – Lőkös Ildikó, dramaturg, Németh Ákos, drámaíró, Varga Anikó, színikritikus, a Játéktér című színházi periodika főszerkesztője, Bíró Bence, dramaturg, Kovács Bálint, színikritikus, az Index újságírója, Puskás Panni, színikritikus, a Revizor szerkesztője – a 2015/2016-os évadban bemutatott legkiemelkedőbb magyar előadásokat szemlézte, külön figyelmet fordítva az újmagyar drámákra és a megújuló színházi esztétikára. A válogatás egyik fő célja volt, hogy a bemutatásra kerülő előadások (progresszív módon) reflektáljanak a jelenre.

A fesztivál szándékában áll felhívni a figyelmet az izgalmas új szövegekre és az azokból készültelőadásokra. 2016-ban a k2 Színház Cájstükk című előadását, Benkó Bence és Fábián Péter (Junior Prima Díj 2016) rendezésében, valamint Kelemen Kristóf Miközben ezt a címet olvassák, mi magukról beszélünk című produkcióját is a KDF színházi programjába választották.

Első alkalommal mutatott be a KDF saját produkciót is: Ivan Viripajev kortárs orosz szerző Oxigén című kultikus művét Szilágyi Bálint végzős rendezőhallgató vitte színre. A slammerek őszinteségével megszólaló koncertszínházi produkció a fiatalok érték- és identitáskereső problémáival foglalkozik, azt vizsgálja, léteznek-e bárminemű – akár külső, akár belső – erkölcsi szabályok és törvények, amelyek szerint élünk, élhetünk.

A KDF fő programjához gazdag kísérő programok társultak, amelyek egyaránt szóltak a szakmának, és a széles közönségnek. Folytatódott a 2014-ben elindított Mi a pálya, magyar dráma? felolvasószínházi program, amely közel egész napos ismerkedést tett lehetővé az újmagyar színdarabokkal. Idén elsősorban a 35 év alatti pályakezdő generációknak, a még kevéssé ismert színpadi szerzőknek nyújtott bemutatkozási lehetőséget, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel való együttműködésben, rendező- és színészhallgatók közreműködésével valósult meg. Négy új magyar drámát vittek színre felolvasószínházi keretek között a fiatalok, melyek szövegét a fesztivál honlapján elérhetővé is tette. A felolvasásokra a hallgatók szemináriumi keretek között készültek fel, Radnai Annamária vezetésével.

Ismét jelentkezett a KDF Fesztiválklubja is, amely 2014-ben nagy népszerűségre tett szert. Ez alkalommal is az Auróra közösségi, kulturális tér volt a KDF off fesztiváljának központja, a jövőszínházi generációinak bemutatkozási és találkozási helye. A változatos programok között – amelyeket szintén színházi tanulmányokat folytató ambiciózus egyetemisták és színházcsinálással foglalkozó fiatalok szerveztek – helyet kaptak koncertek, szakmaibeszélgetések, műhelyfoglalkozások, workshopok, színházi előadások, de az Aurórában lehetőség nyílt kötetlen beszélgetéseket folytatni vagy esténként különböző bulikon részt venni.

A fesztivál főprogramja kilenc helyszínen, a Katona József Színházban, a Trafóban, az Ódry Színpadon, az Átrium Film Színházban, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, a KuglerArt Szalon és Galleryben, a kecskeméti Katona József Színházban, valamint az Anker’tben és a Vígszínházban valósult meg. A fesztivál látogatóinak száma körülbelül 2000 főre tehető, a színházi előadások összlátogatottsága elérte 100 százalékot, az egyéb programoké pedig a 70-80 százalékot.

A fesztivál 27 külföldi szakmai vendéget fogadott a világ számos részéről Argentínától, Kolumbián át, Csehországig, de érkeztek vendégek Németországból, Franciaországból, sőt még Izlandról is. A vendégek között szép számmal voltak fesztiválkurátorok, de kritikusok, rendezőkés színészek is képviseltették magukat. A legrangosabb német színházi folyóirat, a Theater heute 2017 márciusi számában jelentetett meg beszámolót a KDF 2016-ról.

A 2016-os Kortárs Drámafesztivált a hazai és külföldi sajtó érdeklődése egyaránt övezte. Szép számmal jelentek meg ajánlók, beszámolók, kritikák egyes előadásokról, valamint interjúk a produkciók alkotóival és a fesztivál szervezőivel.

A fesztivál valamennyi eredményét a szervezők ebben az évben is kis költségvetésből, szívós és rendkívül lelkes munkával, számos önkéntes közreműködésével tudták elérni.

 

« Vissza