Hírlevél

 

 

Támogatóink:Partnereink:


 


 


 

 

 

 

 

 

 

Budapest Drama Festival is a Knockout

Budapest Drama Festival is a Knockout címmel részletes beszámoló jelent meg a 2014-es Kortárs Drámafesztiválról Rory Winstontól a New York-i The Resident Magazineban:

The Resident: Budapest Drama Festival is a Knockout
By Rory Winston
Enter New Hungarian Dramatists Stage Left, Right and Politically Centered
http://resident.com/2015/02/26/contemporary-drama-festival-budapest/

 

 


VÉGET ÉRT A 12. KORTÁRS DRÁMAFESZTIVÁL

Egy éve készülünk rá, és most tíz nap alatt lezajlott mindaz, amit terveztünk, amit szerveztünk, amin aggódunk, amin dolgoztunk hónapokon keresztül. Lássuk, hogy milyen is volt ez a tíz nap – emlékidéző azoknak, akik ott voltak... és összefoglaló azoknak, akik nem tudtak ott lenni...

Az idei fesztivál hívószavai

Idén is, ahogy a fesztivál megalakulása óta mindig, arra kerestük a választ, hogy mi számít kortársnak a kortárs magyar színházban? Vagyis egyáltalán mit jelent az, hogy kortárs? A mi értelmezésünkben azt, hogy friss, inspiráló, progresszív, a minket körülvevő valóságáról szól, társadalmilag érzékeny. Vagyis jelenidejű. Ettől van tétje.

Augusztus közepén, amikor a részterületekért felelős szakmai zsűri először összeült, korántsem volt optimista a hangulat, még nem pontosan tudtuk, hogy az elmúlt évad előadásaiból válogatva hogyan fog összeállni a szemleprogram. Aztán amikor ősszel újra találkoztunk, és lehetőségünk nyílt már az idei évad elején bemutatott előadásokról is beszélgetni, hirtelen kiderült, hogy van remény!, össze tudunk állítani egy igazán sokrétű és látványos szemleprogramot. Összességében tehát teljesült az, amire a fesztivál többek közt vállalkozott: sokoldalúan tudtuk bemutatni a jelen színházi helyzetet.

A fesztivál fókuszába idén a kortárs drámaírás került. A fiatalok és a pályakezdő legfiatalabbak mutatkozhattak be részben a fesztiválprogram egy-egy előadásának szerzőjeként, részben szakmai beszélgetéseken.

Nyitóelőadásaként Mikó Csaba Apátlanok című darabját láthatta a közönség, az ősbemutató külön érdekessége az volt, hogy a Theater Regensburg színészei adták elő német nyelven. Ahogy Hajnal Márton, a 7óra7 szerzője beszámol róla „az előadás legizgalmasabb momentuma az volt, hogy mi, magyarok, ezt az egész életképet jobban értjük (vagy legalábbis radikálisan máshogy), mint a német alkotók. A Jurányi emeletén nem véletlenül tartott hajnali negyed egyig a közönségtalálkozó.”

Szintén határon túli előadás volt Sebestény Aba rendezésében a Sztrodzsegon, az 1988-as születésű Potoczky László, Marosvásárhelyen, Horváth Péter második drámaíró osztályában végzett fiatal szerző vizsgadarabja. Különleges, félnapos szakmai esemény, a Mi a pálya, magyar dráma? című beszélgetés-sorozat keretében sikerült átfogó képet adnunk a kortárs drámaírás helyzetéről. Mesterek mutatták be tanítványaikat, ezáltal megtudhattuk, hogy hogyan gondolkozik a legfiatalabb drámaíró nemzedék. Az Aurórában működő fesztiválklubban pedig Reaktív címen a József Attila Kör és a Trafó közös szervezésében meghirdetett drámaírópályázat két már bemutatott nyertes művét hallgathatták meg az érdeklődők felolvasó színházi előadásként.

Magyar szemleprogram


Beszámolók, cikkek az idei Fesztiválról

A 2014. évi 12. Kortárs Drámafesztivál napi szubjektív blogja a 7óra7-en:
http://7ora7.hu/temak/dramafeszt-2014

Bárka online: A Himnusztól a mélyszegénységig - A 12. Kortárs Drámafesztiválról
„A magyar dráma és színház megtalálja útjait, de ahhoz, hogy ezek átfogó képet adva láthatóvá is váljanak, egy kortárs drámafesztiválra van szükség.” A 12. Kortárs drámafesztiválról ír Szabó Zsuzsa.

Népszabadság: A rendszerváltásra visszanézve
Valójában a kezdetek, 1997 óta nem igazán értem, mit keres a Kortárs Drámafesztivál elnevezésében a dráma szó. Bár a rendezvény honlapja eredeti célként ma is „a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintését és inspirálását” jelöli meg, én a meghívott előadásokat nézve mindig azt éreztem, hogy a szervezők számára a kortárs és a dráma között feloldhatatlan ellentmondás feszül.

7óra7: Tíz nap az éjszakába - Kortárs Drámafesztivál VI.
A fesztivál a zárónapon előbb gyerekségükben magukra hagyott diákokból és hazájukat elhagyó fiatalokból mutatott meg néhányat, majd miután egy család elfojtott hazugságait nyitotta ki felénk, végül belemerült az esős éjszakába. Talán nem vidám, de igaz.


+1 prezentáció

A mai napon az Aurórában (VIII. ker., Auróra utca 11.), a KDF Fesztiválklubban este 8-tól bemutatkozik a SpieGel - komédia az erőszak ellen projekt.

A SpieGel egy európai projekt, amiben négy ország vett részt (Németország, Egyesült Királyság, Románia, Franciaország), a projektet az Európai Unió Daphne III programja támogatta.

Gyertek el, hogy megvitassuk a projekt eredményeit, és hogy bemutassuk a projekt kézikönyvét, egy módszertani tankönyvet (Komédia az erőszak ellen), ami a pedagógusok és ifjúsági vezetők segítségére lehet a komédia alkamazásához a fiatalokkal való munkában.

A prezentáció nyelve angol.
 
DECEMBER 8., Hétfő

20:00 - Auróra, KDF Fesztiválklub
Project SpieGel presentation: Comedy against violence


Tizedik nap

Mai programunk:

                               DECEMBER 7., Vasárnap

14:30 - Stúdió K Színház
MaNNa Produkció és a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis közös előadása:
Mark Ravenhill: ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK (110 perc)
magyar nyelven, angol feliratozással
R.: Tengely Gábor

14:30 - Trafó Kortárs Művészetek Háza, Kontra Klub
HOPPart Társulat:
Kákonyi Árpád - Kárpáti Péter: HUNGARI (90 perc egy részben)
magyar nyelven, angol feliratozással
R.: Kárpáti Péter

19:30 - Kecskeméti Katona József Színház, Ruszt József Stúdió Színház
Kecskeméti Katona József Színház:
Eugene O’Neill: EGY HOSSZÚ NAP ELUTAZIK AZ ÉJSZAKÁBA
(170 perc, egy szünettel)
magyar nyelven, angol feliratozással
R.: Zsótér Sándor