Reid Farrington (USA): The Passion Project / Passió-projekt

 

 2010. november 30. 18.00,

20.00 és december 1. 18.00, 20.00
színház-installáció-film

US Focus (vendégország-program – PS122)

galéria >>

 

Rendező: Reid Farrington
Előadó: Laura K. Nicoll
Alkotói stáb: Sara Jeanne Asselin, Janet D. Clancy, Austin Guest, Stephen O’Connell
 

„Dreyer filmjéhez hasonlóan fénylő és kegyetlen szépségű Farrington munkája is.” (The New York Times)

A Passió-projekt negyven perces performansz-installáció. A rendező, a hosszú időn keresztül a világhírű New York-i Wooster Group csapatát erősítő Reid Farrington mozgás, vetítés és hang kollázsába sűríti Carl Theodore Dreyer halhatatlan klasszikusát, a filmtörténet utolsó nagy némafilmjeként számon tartott, 1928-ban készült Szent Johannát, melyben a fiatal Antonin Artaud is feltűnik.

Farrington a film képsíkját térré tágítja, ahol az előadó a vetítés segítségével idézi meg Jeanne D’Arc perét, megkínzását és kivégzését. A kötelek és kampók határolta térben újra és újra elrendezett képkeretekbe feszített vásznak és az azokon megjelenő portrék a filmbeli szereplők valós térbeli helyzetét jelölik, így vonva be a nézőt a film valóságába, a per valóságába – mint szemtanút és cinkost a 30 milliméteres vetítők könyörtelen kattogásától kísérve. A vásznak és a villódzó arcok dinamikus struktúrát hoznak létre, élő szobrot, mely performansz és film határán egyensúlyoz.

A 9. Kortárs Drámafesztivál ezúttal amerikai alkotók munkáit hívta meg vendégország-programjába. Bemutatkozik New York egyik emblematikus befogadó és produkciós műhelye, a kísérletező kedvű, konvenciókat feszegető és a színház fogalmának újraértelmezésére vállalkozó alkotók generációit elindító Performance Space (PS) 122.

 


Támogatók: NKA, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Trust for Mutual Understanding, Trafó – Kortárs Művészetek háza, MU Színház

logók: KDF, NKA, NEFMI, TMU, PS122

További információ:

Reid Farrington weboldala: http://reidfarrington.com/
PS122: http://www.ps122.org/
Részlet az előadásból: http://vimeo.com/5909222