Jiri Adamek (CZ)

Mi a szerepe a kortárs színháznak napjaink társadalmában?

Két éve, amikor Milan Richter lett a kulturális miniszter Prágában, harc kezdődött a törvényhatóság és  prágai művészek között. Richter egy új típusú politikust testesít meg,  ami imidzsét, PR-ját és személyes érdeklodését illeti. Kulturális koncepciója károsan hathat, vagy akr meg is szűntethet számos progresszív színházat, társulatot és szabadúszó művészt. Szerencsére néhány tűntetés és tiltakozást követően, visszavonták a kihirdetett változtatási terveket.

A prágai törvényhozás politikusai megmutatták, hogy nincs számukra értelem támogatni a kortárs kultúrát. Nem látják értelmét, ami a gazdasági hasznot és az önmagáért való szórakozást illeti.

Ezért lapunk elindított egy rovatot a ‘Mi a színház és művészet célja napjaink társadalmában?’

Mostanáig a progresszív, innovatív színház és a társadalom viszonyáról szóló cikkeket publikáltunk, Franciaországról, Németországról és Angliáról illetve egy lengyel művészeknek és kritikusoknak készült kérdőívet.

A fent említett országokban egyaránt létezik egy aktív, dinamikus beszélgetés a kortárs művészetről, fejlődéséről, szociális konzekvenciáiról, és a művészet törékeny pozíciójáról napjainkban.

Országunkban ez a fajta dialógus még nem igazán kezdődött meg. Képes-e a színház a poszt-kommunista országokban rátalálni új szerepére a társadalom életében? Érti-e ezen országok társadalma, önnön (új) szerepét?