HOPPart Társulat

KORIJOLÁNUSZ

angol nyelvű feliratozással 

Helyszín
MU SZÍNHÁZ
Időpont
2011. december 3. 11:00
Időtartam
105', szünet nélkül
Jegyek
2200 Ft
061 209-4014; 061 209-4015
szinhaz@mu.hu
 
fotó: Borovi Dániel
Galéria►
 
A Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész osztályából létrejött HOPPart Társulat mára a magyar független szféra egyik legfontosabb együttesévé vált. Korijolánusz című előadásuk – mely Shakespeare Coriolanus című drámája mellett Kleist, Brecht és kortárs szövegeket is használ – politikai színház: a hatalom és a zsarnokság természetéről beszél a kortárs magyar közélet eseményeire, fejleményeire kivetítve. Az előadás elnyerte a legjobb független színházi előadásnak járó kritikusdíjat 2011-ben.
 
Az előadásban részletek hangzanak el W. Shakespeare, B. Brecht, H. von Kleist műveiből, a zenei részletek Cat Stevens, C. Monteverdi, Bródy János, J. F. Handel, J. Blitheman, Amanda Lear munkáiból.
 

Szereplők

Baksa Imre, Barabás Richárd, Bánki Gergely, Drága Diána, Friedenthál Zoltán, Földi Ádám, Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Máthé Zsolt, Szilágyi Katalin, Takács Nóra Diána

Díszlet

Borovi Dániel

Jelmez

Izsák Lili

Zenei vezető

Matkó Tamás

Hang, fény

Rembeczki János

Koreográfus

Bodor Johanna

Szövegkönyv

Bánky Gergely, Gáspár ildikó

Rendező

POLGÁR Csaba

Időszámításunk előtt ötödik század. Caius Martius (Kájusz Március) római hadvezér, miután egymaga megtámadja és elfoglalja az ellenséges Corioli városát, kitüntetésül megkapja a Coriolanus (Korijolánusz) nevet. Úgy tűnik, nagy ívű politikai pálya áll előtte: konzullá választják. Képes lesz-e azonban az ország élére állított hős ezt a pozíciót megtartani, és az ehhez kapcsolódó elvárásoknak megfelelni? A lendületes, pörgő és sokrétű előadás a klasszikus anyagot intelligens humorral dolgozza fel.

A Shakespeare Coriolanusát újraértelmező, a brechti átiratból is merítő előadás éles iróniával kezeli a mű alapkonfliktusát. A nagyformátumú, de elviselhetetlenül gőgös, politikához mit sem értő vezér és a kisszerű, csőcselékként viselkedő, de sok igazságot megfogalmazó nép konfliktusa helyett szánalmasan jelentéktelen erők küzdelmét látjuk. A címszereplő buta, tohonya mama kedvence, aki a nyers erőn kívül semmilyen kvalitást nem mutat, a nép vezetői kiskaliberű demagógok, történelmi igazsággal senki nem bír. Mindezt az előadás egyszerre játékosan ironikus és brechties formában mutatja, a vendégszövegek mellett eklektikus vendégdallamokkal dúsítva a játékot.

A HOPPart Társulatot Ascher Tamás és Novák Eszter 2007-ben végzett zenés színész osztályának tagjai alapították. Az egyetem elvégzése után az egykori osztálytársak közösen hoztak létre előadásokat, eleinte főként a Merlin Színházban, később változó helyeken. Bemutatóik jelentős részét egy speciális, összetett zenés színházi forma megteremtésének igénye jellemzi. A társulat egyes produkcióiban kezdettől fogva szerepeltek „külsősök” is, rendezőként pedig többek közt Novák Eszter, Pelsőczy Réka és Zsótér Sándor dolgozott velük. A HOPPart az elmúlt évadban jelentős átalakuláson ment át; jelenleg négy színész alkotja a társulat magját, az egyes produkciókhoz pedig régi és új társak is csatlakoznak. 

A vendégül hívott rendezők mellett a társulat két színész tagja, Herczeg Tamás és Polgár Csaba is létrehozott előadásokat.

A színészként az Örkény Színházban dolgozó Polgár Csaba első rendezése, a Herrmann csatája már eredeti látásmódot mutatott és komoly szakmai figyelmet keltett. A Korijolánuszt 2010 őszén mutatták be a MU Színházban. A magas szakmai színvonalú színészi csapatmunkára építő, szellemesen teátrális, kortárs színházi nyelven megszólaló előadás elnyerte a Színikritikusok Díját a „Legjobb független színházi előadás” kategóriában.

„Az előadás világa messzire rugaszkodik a kosztümös történelmi drámáétól. A nemes és nemtelen rómaiak beszédes redőkbe rendezett tógák helyett a XX. század hatvanas-hetvenes éveinek ma már kissé gyomorforgató  – s így egy politikai történetben mégiscsak stílusos – öltözékeiben mozognak. Izsák Lili és Borovi Dániel színpadképe mintha valami hiperrealistán eltúlzott szocialista tablót keltene életre. Háttérben a MU Színház lepusztult művházakat idéző, szutykos üvegtéglákkal ékeskedő fala, előtte a dzsörzé-világ ruhái járnak-kelnek ugyanazon kor foteljei, székei, jellegzetes mélyhűtője és kistévéje között. Az eredeti szövegből részletesen kielemzett komolyságot minduntalan felülírják a mai betoldások, illetve erőteljesen ironizálják azok a Matkó Tamás előzetes muzikális bábáskodásával felhangzó dalok a visszafogott himnuszoktól egészen Amanda Learig.” (Sz. Deme László, Revizor)

„Ezek a fiatalemberek – az egykori Ascher-Novák zenésszínész-osztályból kisarjadó HOPPart Társulat tagjai – arról beszélnek-játszanak előadáshosszat, ami éppen körülöttünk zajlik, ennél fontosabb és hasznosabb küldetést pedig nemigen tudok elképzelni a kortárs színháznak. Mert mi történik Coriolanus Rómájában? Az emberek esznek, alszanak, adót fizetnek, olcsóbb kenyeret akarnak, meg persze erősebb valutaárfolyamot és kamatcsökkentést, hangzatos jelszavakat skandálnak, gyűlölik a szomszédaikat, és bedőlnek ilyen vagy olyan politikai blikkfangoknak. Mi tagadás, 2010 októberének Magyarországán sincsen másképp.” (Markó Róbert, Színház)

Kapcsolódó:

TRAILER: www.youtube.com/watch?v=12U5OF_EeMY