A Kortárs Drámafesztivál, a Szakkör és a FÜGE produkciója

HOGYISHÍVJÁK

FELOLVASÓSZÍNHÁZ

Helyszín
MU SZÍNHÁZ, Szputnyik Műhely
Időpont
2011. december 1. 22:30
Időtartam
90' szünet nélkül
Jegyek
1000 Ft
(06-1) 209-4014
(06-1) 209-4015
szinhaz@mu.hu
 
 

fotó: Czitrovszky Balázs
Galéria ►

„A sértett postai kézbesítő a rendőröknek elmondta, hogy Ózd belterületén, egy salakos bekötőúton közlekedett éppen motorral. Egy ismeretlen gyártmányú, típusú, hatósági jelzésű személygépkocsival lassítottak mellette, majd a jármű nyitott, jobb oldali első ablakán keresztül gáz-spray-t fújtak az arcába. A kézbesítő emiatt rövid időre elvesztette látását és a motorkerékpárral elesett. Ekkor a személygépkocsiból ketten kiszálltak, megint lefújták, ököllel ütlegelni kezdték, miközben a táskában lévő készpénz átadására szólították fel. A postás ekkor a felszólításnak eleget téve kis címletekben lévő papírpénzt adott át támadóinak, akik ezzel nem elégedtek meg, a táskában lévő maradék készpénzt is magukhoz vették, majd autójukkal elhajtottak. A sértett bejelentését követően az ügyben nagy erőkkel indult meg forrónyomon az üldözés. Az ügyben végzett azonnalos intézkedések akkor nem vezettek eredményre, azonban a nyomozást végző kollégáknak egyre gyanúsabb lett az eset, így a vizsgálatot más irányokba is kiterjesztették.”

 

Alkotók

Szandtner Anna

Polgár Csaba

Thuróczy Szabolcs

Kovács Dániel

Róbert Júlia

Tasnádi István

 

Produkciós munkatársak

Kiss Réka Judit

Kulcsár Viktória

Szabó Julcsi

Csóka Tímea

Nemeskéri Júlia

A darab megtörtént eseteket dolgoz fel. Fő szála olyan újsághíreket vesz alapul, amelyek arról szólnak, hogy valaki – kilátástalan helyzete miatt – úgy próbál pénzhez jutni, hogy a rendőrségnek azt állítja: kirabolták. A tettes néhány százezer forintért egész egzisztenciáját kockáztatja. Az önrablás nem más, mint egy hamis forgatókönyv, amit meg kell írni, bizonyítékokkal alátámasztani, és az áldozat szerepét hitelesen eljátszani a nyomozók számára. Egy, a mai magyar valóságban viszonylag gyakran előforduló abszolút színházi helyzet, amiben nagyon éles szemű kritikusok előtt kell játszani, élesben.

Az előadás pillanatfelvétel szűkre szabott keretek között élő emberekről, akik jobb létre vágynak, de tehetetlenségük állandó frusztrációt szül. Reményük képes felülírni a realitást és szinte bármilyen kockázatot megér, a frusztráció azonban katasztrofális kimenetelű is lehet.

A Hogyishívják egy nyitott műhelymunka, melynek egy fázisába, munkaállomásába engednek betekintést az alkotók. Felolvasószínház, nyilvános próba, egy olyan egyedi produkció, amely - a megelőző egy hónap próbaidőszakának tapasztalatait összegyűjtve - csak ez alkalommal tekinthető meg. A bemutatót december 19-re tűzték műsorra a MU Színház Színháztermében.

Kovács Dániel színházrendező 2011-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egyaránt dolgozik kő- és független színházi műhelyekben, rendez előadásokat klasszikus és kortárs szövegekből – működött a Bodó Viktor vezette Szputnyikban, a TÁP Színházban, Nyíregyházán, s rendszeresen rendez a budapesti Katona József Színházban.

Támogatók: