Katona József Színház

SZIRÉNÉNEK

magyar nyelven, angol nyelvű szinkrontolmácsolással

Helyszín
KAMRA
Időpont
2011. november 30. 21:00
Időtartam
110'
Jegyek
2900 Ft
1 266-5200; 1 317-4061
szervezes@katonaszinhaz.hu
 
 
VIDEÓ►
 

A magyar színház talán legismertebb együttese a budapesti Katona József Színház, mely a nemzetközileg is elismert Nádas Péter legújabb darabját, a Szirénéneket mutatta be Kamrának nevezett játszóhelyén. A darab a Ruhr 2010 fesztivál felkérésére készült posztmodern Odüsszeia-feldolgozás, melyből posztmodern revüt rendezett a fiatal Dömötör András, a Katona kiváló társulatának asszisztenciájával. Nádas Péter darabját az év legjobb drámájának jelölte a Színházi Dramaturgok Céhe.

Szereplők Pálmai Anna, Pelsőczy Réka, Szirtes Ági, Pálos Hanna, Borbély Alexandra, Tóth Eszter, Huzella Júlia, Herczeg Adrienn, Szathmáry Judit, Jéger Dorottya, Dankó István, Hajduk Károly, Kovács Lehel, Kun Vilmos, Lengyel Ferenc, Rajkai Zoltán, Szacsvay László, Kovács Gergely
Írta Nádas Péter

Díszlet

Horgas Péter

Jelmez

Füzér Anni

Zene

Kákonyi Árpád, Sáry László, Zombola Péter

Dramaturg

Radnay Annamária

Rendező

DÖMÖTÖR András

 

2007-ben hat Ruhr-vidéki városi színház felkért hat (angol, lengyel, magyar, német, osztrák  és török) szerzőt, hogy ‘Európa Odüsszeiája’ cím alatt írják újra az Odüsszeia témáit. Az epizód kiválasztását azonban nem engedték át a szerzőknek, hanem annak témáját a szerzők és az egyes színházak szellemi elképzeléseire szabták. Nádas Péter a csábosan éneklő szirének és Odüsszeusz tévelygéseinek témáját kapta, így született meg a Szirénének című szatírjáték.

A legendák szerint léteztek szirének, akik énekükkel férfiakat csábítottak el. Nádas filozofikus kórusszövege azon kíváncsiságunkra ad választ, mit énekelhettek a szirének, hogy a csábításuk mindig sikerrel járt. Miről szólhat az az ének, amelyik bármilyen női csábítást felülmúl?

Az előadás nem törekszik ’megfejteni’ a Nádas darabot. Ötletesen és játékosan építkezik a szöveg csomópontjai köré, miközben a humort sem mellőzi a szöveggel való párbeszéd során.

Kapcsolódó:

webnapló: www.youtube.com/user/katonajozsefszinhaz#p/u/7/N6tpXkUJFic

részlet: vimeo.com/27235730