OSZMI, Budapesti Francia Intézet, Nemzeti Színház, Katona József Színház

VEVŐK ÉS ALBÉRLŐK SZOLGASÁGA

francia kortárs darabok felolvasása és könyvbemutató

Helyszín

NEMZETI SZÍNHÁZ, Kaszás Attila Terem

Budapest, IX. ker., Bajor Gizi park 1. 

Időpont

2011. november 26. 19:30

Időtartam

120'

Jegyek

ingyenes (regisztráció szükséges)

061 373 0964; 061 373 0996

szervezes@nemzetiszinhaz.hu

A darabokat az ELTE (vezetőtanár: dr. Horváth Ágnes), a Debreceni Egyetem (vezetőtanár: dr. Lukovszki Judit), Szegedi Tudományegyetem (vezetőtanár: dr. Kovács Ilona), Pécsi Tudományegyetem (vezetőtanár: dr. Kóbor Márta) fordítószemináriumán résztvevő hallgatói fordították.

Közreműködnek

Nagy Mari, Tompos Kátya, László Zsolt, Nagy Zsolt, Rába Roland, Seres Dániel

A rendező munkatársa

Bencze Zsuzsa

Szerkesztő–rendező

LAKOS Anna, VÖRÖS Róbert

Marie Dilasser: Le Sous-locataire (Az albérlő)

Marie Dilasser 1980-ban Brestben született. Az ENSATT (École Normale Supérieure des Arts et Techniques du Théâtre) drámaíró-szakán végzett 2006-ban. Dilasser műveit az Éditions Intempestifs jelentette meg. Generációjában az egyik legeredetibb tehetségnek tartott drámaírónő darabjait humor és költőiség jellemzi.

Az alaphelyzet elnyűhetetlen, kell hozzá férj, feleség, szerető és egy szekrény. Ebben a műben a házaspár felszed egy hajléktalant, aki mindkettőjük szeretője lesz. Kezdetben nagyszerűen működik a hármas, de lassanként a házaspár kapcsolata teljes egészében a hatalmas vendégszobában lévő szekrény magányába menekülő férfi vállán nyugszik. Nem csoda, ha menekülni szeretne...

Jean-Marie Piemme: Liquidation totale (Végkiárusítás)

Jean-Marie Piemme 1944-ben Seraingben született. Liège-ben irodalmat tanult, majd Párizsban a Sorbonne-on színházi tanulmányokat folytatott Bernard Dort tanítványaként. 1984-ben kezdett dolgozni a belga nemzeti operában, a Théâtre de la Monnaie-ban. Jelenleg az INSASban  (Institut Supérieur des Arts de Diffusion, Bruxelles) tanít, valamint Lausanne-ban a Théâtre de La Manufacture iskolájában.

A nyomortól való félelem, a munkahely elvesztésének réme fenyegeti a szereplőket. A drámaíró azt mutatja meg, hogyan viselkedünk egy ilyen helyzetben, ki meddig megy el önmaga kiárusításában...

Az SACD támogatásával és a Maison Antoine Vitez, a Centre des Écritures Dramatiques WB segítségével.