KDF Beharangozó, 2013. november 15.

 

11. Kortárs Drámafesztivál Budapest:

fókuszban az új magyar színházi generáció

 

Egyévnyi (kényszer)szünet után újra jelentkezik a budapesti Kortárs Drámafesztivál (KDF): a szervezők 2013. november 27. és december 3. között immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg a tizenhat esztendős múltra visszatekintő nemzetközi színházi fesztivált.

A fesztivál fókuszában ezúttal az új magyar színház generáció áll. Eljött az idő, amikor kezd beérni a magyar felsőfokú előadó-művészeti képzésben az elmúlt években történt szakirány-bővítések hatása, mind szemléleti, mind művészi értelemben. A Kaposvári Egyetemen elindított színészképzés; a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen bevezetett fizikai színházi rendező, bábszínész valamint bábszínházi rendező szakirány; illetve az ország több egyetemén folyó színházelméleti képzés hatására és nyomán megjelent és kibontakozóban van egy új színházi generáció. Tagjai minden nehézség dacára teljes erőbedobással dolgoznak, és előadásról előadásra fogalmazzák meg kérdéseiket, dilemmáikat, szűkebb és tágabb világunkról. Túllépnek a magyar színházra jellemző realista ábrázoláson, a hagyományos színházi műfaji kereteken, és sajátos látásmódú, nagyon izgalmas, határátlépő, sok esetben többműfajú előadásokat hoznak létre, melyek a színház, a fizikai színház, a tánc, a bábszínház, vagy akár a performansz határmezsgyéjén egyensúlyoznak, reflektálnak az ittre és a mostra. Tehát jellegzetesen magyar művészeti alkotások ezek, amelyek ugyanakkor túlmutatnak önmagukon, azaz európai kontextusban is értelmezhetők.

Fontosnak tartjuk, hogy ezeket az előadásokat, amelyek sokfelé és szétszórtan láthatók az országban és a határon túl, fesztiválunk keretében koncentráltan bemutassuk, és felhívjuk mind a hazai közönség, mind a külföldi színházi szakma figyelmét e fiatal színházcsinálói generációra.

Bár a KDF eredendően és alapításától fogva új drámákat és színházi projekteket, tehát alapvetően szövegalapú előadásokat mutatott be - idén az új generáció minél teljesebb bemutatásának érdekében bővült a programkínálat a zenés színház, a bábszínház, a fizikai színház és a tánc irányába, valamint a felnőtteknek szóló előadások mellett ifjúsági produkciókat is bemutat a KDF.

A színházi program két részből áll: a főprogramot a fesztivál válogatói által javasolt színházi előadások alkotják. Ezt egészítették ki a fesztivál szervezői egy ún. ajánlott programmal, amely olyan további, a fesztivál tematikájába illő és megtekintésre javasolt előadást tartalmaz, melyeket a szervezők a fesztivál idején eleve műsoron levő produkciók közül válogattak. A programban egyaránt szerepelnek kőszínházi és független színházi produkciók. A nézők láthatnak előadásokat az elmúlt és az idei évad új magyar bemutatói közül, budapesti, vidéki és határon túli társulatok előadásában.

A fiatal magyar színházi generációt bemutató programhoz kapcsolódva – különösen, hogy a Kortárs Drámafesztivál elsőként prezentál ilyen szemlét Magyarországon – idén is jelentkezik a fesztivál Visitors’ Programme-ja, a fesztivál külföldi vendégei számára szervezett látogatói program, amelynek keretében nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok érkeznek Budapestre Európából és a tengerentúlról. Számukra a KDF komplex, egész napos szakmai programokat szervez, valamint biztosítja annak lehetőségét, hogy megismerkedjenek a kortárs magyar színház meghatározó alkotóival, legizgalmasabb műhelyeivel, illetve előadásaival. A fesztivál a főprogramban szereplő előadásokat nyelvileg is elérhetővé teszi a külföldi közönség számára: angol nyelvű feliratozást vagy szinkrontolmácsolást biztosít látogatói számára. Az ajánlott program előadásai esetében maguk a színházak gondoskodnak erről, és itt is angol feliratozás vagy angol nyelvű bevezető illetve írásos kísérő anyag segíti a nyelvi megértést. A fesztivál színházi programja így kiváló lehetőséget kínál a Budapesten élő, dolgozó, tanuló vagy éppen a fesztivál idején látogatóként a fővárosban tartózkodó külföldiek számára is, hogy megismerkedjenek a magyar színházzal, illetve megismerjék annak legígéretesebb fiatal alkotóit és munkáikat.

A 2013-as Kortárs Drámafesztivál főprogramját Kulcsár Viktória (a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház igazgatója), Lőkös Ildikó (dramaturg, Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke), Németh Ákos (drámaíró, a Drámaírói Kerekasztal tagja), Sebestyén Rita (az erdélyi Játéktér című színházi periodika főszerkesztője), Szűcs Katalin Ágnes (kritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője), Ugrai István (a 7ora7.hu főszerkesztője), Urbán Balázs (független kritikus, a Színházi Kritikusok Céhe tagja) válogatta.

A fesztivál hét napja alatt a főprogramban tíz, az ajánlott programban hat magyar színházi előadás látható. A főprogram szelektorai eredetileg tizenegy produkciót választottak ki a 2012/2013-as színházi szezon bemutatóiból, ám ezek közül egyeztetési ok miatt három nem kerülhetett a programba: Balogh Rodrigótól és a Független Színháztól a Peer Gynt gyermekei, Kiss Márton Belső gyermek című előadása és a 011 Alkotócsoporttól a Meanwhile in Kansas című előadás. Az utóbbiról azonban egy 60 perces prezentációt tartanak az alkotók, hogy ennek ellenére megismerhessék az előadást a külföldről idelátogató vendégeink is.  A beválogatottak közül megmaradt nyolc előadáson felül az idei évad két premiere szerepel még a KDF főprogramjába. A végső lista kialakításakor az esztétikai szempontok mellett nagy súllyal esett latba az előadások korszerű témaválasztása is. Így lehet a fesztiválprogram része Pintér Béla és Társulata Titkaink és a Szputnyik Hajózási Társaság Reflex című bemutatója, melyek egyformán a az ügynökmúlt kérdéseit járják körül. A fiatalok mai helyzetére és problémáira reflektál a Budapest Bábszínház Semmije és a Bárka Színház A harmadik hulláma. A független táncos-mozgásszínházi szférát képviseli Gergye Krisztián Társulatának Opera Amorale című produkciója és a Forte Társulat A nagy füzete. Határainkon túlról érkezik a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című előadása Sziveri János élete alapján és művei felhasználásával, valamint a Temesvári Csiky Gergely Színház Békeidője – előbbit Táborosi Margaréta, a Színház- és Fimművészeti Egyetem fizikai színházi rendező szakos hallgatója, utóbbit az eddig elsősorban filmrendezőként ismert Hajdu Szabolcs jegyzi. A program része a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Tigris és hiénája is – Petőfi Sándor klasszikusát Peer Krisztián, Sediánszky Nóra és Koltai M. Gábor hangolta a huszonegyedik századra. A főprogramban kapott helyet a Pinceszínház Bányavirága – ráadásképpen a Pinceszínház és a Szkéne Színház együttműködésének köszönhetően Székely Csaba teljes Bányavidék-trilógiája három, egymás utáni estén lesz látható a fesztivál idején Budapesten. A főprogramban szereplő Bányavirág mellett a trilógia másik két darabja, a Bányavakság és a Bányavíz a KDF ajánlott programjának része. A szerző, Székely Csaba személyében a kortárs magyar drámaírás egyik markáns képviselőjét mutatjuk be, aki a többségében urbánus tematikájú darabokkal ellentétben a vidék, a falu, egy felszámolt bánya környékén élő munkanélküli falusi emberek világát vizsgálja. Egyaránt a korrupció kérdésével foglalkozik a Krétakör Színház Korrupció és a TÁP Színház Jövedelmező állás című előadása, s ugyancsak az ajánlott program része a 011 Alkotócsoport Droszt, valamint a Természetes Vészek Kollektíva eldorado.com című produkciója.

A színházi program kísérőprogramokkal egészül ki. A színházi emberek számára egy, a hazai gyakorlatban kevésbé alkalmazott, új szakmai kísérőprogramot, az Industry Series címet viselő műhelyfoglalkozás-sorozatot szervezi meg a Kortárs Drámafesztivál. Az Industry Series elsődleges célja, hogy segítse a magyar befogadó- és produkciós házak nemzetközi kapcsolatainak bővítését, valamint magyar színházi előadásokat ajánljon ki külföldi színházi fesztiválokra.

A KDF előadásai után – a kísérőprogram részeként – a Színházi Kritikusok Céhének tagjai moderálnak beszélgetéseket az alkotókkal és a közönséggel Kritikus óra – K.O. címmel.

Minthogy a KDF normatív támogatással nem rendelkező, változó pályázati dotációval működő, egyéni kezdeményezéssel alapított színházi fesztivál, melyet az idei évben a Nemzeti Kulturális Alap 1 millió forint összegű támogatásban részesített, a 11. KDF kizárólag a meghívott együttesek és a fesztiválszervezők komoly anyagi áldozatvállalása, valamint számos önkéntes munkatárs közreműködésével jöhet létre.

Hírleveleinkben folyamatos tájékoztatást adunk a fesztiválprogram alakulásáról, a részletekért keressék fel honlapunkat, vagy forduljanak bizalommal fesztiválirodánk munkatársaihoz.

 

 

Kortárs Drámafesztivál Budapest

1094 Budapest, Bokréta u. 10. I/1.

Tel.: +36 1 786 29 33

E-mail: office@dramafestival.hu

www.dramafestival.hu

11. Kortárs Drámafesztivál Budapest

2013. november 27. – december 2.

 

 

 

 

FŐPROGRAM

 

OPERA AMORALE / Gergye Krisztián Társulata – Átrium Film-Színház

 

BÉKEIDŐ / Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár

 

SEMMI / Budapest Bábszínház

 

A NAGY FÜZET / Forte Társulat – Szkéné Színház

 

TIGRIS ÉS HIÉNA / Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

 

BÁNYAVIRÁG / Pinceszínház

 

AZ EMBER KOMÉDIÁJA / Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka

 

HARMADIK HULLÁM / Bárka Színház

 

TITKAINK / Pintér Béla és Társulata

 

REFLEX / Szputnyik Hajózási Társaság Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet–Labor