ELSŐ NAP

MAI PROGRAM

December 2., Péntek

 

14:00 Színműveletek: TIE workshop, helyszín: Auróra

16:00 Színházi CT: Hegymegi Máté-Kovács Bálint(Index) beszélgetés, helyszín: Trafóklub

17:00 Színházi CT: Székely Kriszta- Tóth Emese (Tiszatáj) beszélgetés, helyszín: Trafóklub

17:30 Tünet Együttes: Sóvirág, Rendező: Szabó Réka, helyszín: Vígszínház-Házi Színpad

magyar nyelven, angol felirattal és szinkrontolmácsolással, 105 perc

17:30 „Takarásban”- kiállításmegnyitó Fekete Ádámmal, helyszín: Auróra

18:00 Mentőcsónak: Pokolra kell annak menni, rendező: Pass Andrea, helyszín: Auróra

20:00 Orlai Produkció: Egyasszony, rendező: Paczolay Béla. helyszín: Jurányi Produkciós Inkubátorház

magyar nyelven, angol felirattal, 90 perc

20:00 SzínMűHely Produkció: Oxigén, rendező: Szilágyi Bálint, helyszín:Anker’t

magyar nyelven, 70 perc

20:00 Macskák esernyővel koncert, helyszín: Auróra


JÖN!JÖN!JÖN!

13. Kortárs Drámafesztivál

2016. december 2-10.

 

Nagy nemzetközi érdeklődés előzi meg a Kortárs Drámafesztivált

 

December 2-án veszi kezdetét a tizenharmadik Kortárs Drámafesztivál SzínMűHely Alapítvány és a Creatív Média Színházi Ügynökség szervezésében. A KDF idei programja a színházi előadások mellett felolvasószínházi sorozatokkal, fiatal színházcsinálókkal folytatott beszélgetésekkel és a Fesztiválklub változatos programjaival, koncertekkel, workshopokkal egészül ki.

A külföldi szakmabelieknek szóló Visitors’ Programme névű komplex (angol nyelvű) Hungarian Showcase programot igen nagy érdeklődés övezi: a KDF-re érkeznek vendégek Argentinából, Kolumbiából, az USA-ból, Lengyelországból, Németországból, Izlandról és Szlovákiából.


KÖZLEMÉNY

Sajnálattal értesítjük a Kortárs Drámafesztivál nézőit, a hamarosan fesztiválozó közönséget, hogy előzetes terveink ellenére a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Radu Afrim rendezte A nyugalom előadása anyagi és szervezési okok miatt nem lesz a showcase program része.

A KDF (ahogy a hazai független színházi szakma jó része) évről évre financiális problémákkal küzd, éppen ezen okok miatt, minden erőfeszítés ellenére nem is kerül minden évben megrendezésre. A Kortárs Drámafesztiválnak nincs nominált költségvetése. Minden alkalommal pályázati úton próbáljuk meg előteremteni a pénzügyi forrásokat. Így volt ez idén is: a KDF az NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiumától összes 2 millió forint támogatást kapott az egész fesztivál megrendezésére, ezért a határon túli előadások meghívására másik pályázatot nyújtottunk be az Emmi felhívására kiemelt művészeti célok megvalósításának támogatására. Eredetileg a KDF zsűrijének válogatása szerint három határon túli produkció meghívását tűztük ki célul, ezek meghívására összesen7.818.820 forint támogatást kértünk. Az Emmi kollégiuma 3.200.000 forintot ítélt meg a KDF számára azzal a kikötéssel, hogy ebből az összegből 1.800.000 forintot A nyugalom meghívására kell fordítani. Így a tervezett három vendégjátékból kettő szervezési munkálataihoz láttunk hozzá, de ennek során kiderült, hogy A nyugalom – bár nagy érdeklődésre tart számot, fontosnak tartottuk, hogy Budapesten is látható legyen – a fesztivál lehetőségeihez mérten sokszori osztás, szorzás, sakkozás következtében sem finanszírozható.
Az anyagi nehézségekkel terhelt helyzetet az is bonyolította, hogy miután a Nemzeti Színház szeptember 20-án írásos szándéknyilatkozatban jelezte, hogy szeretettel fogadja A nyugalom és Az eset című produkciókat, október 6-án teljesen váratlanul, a budapesti művészeti titkárok decemberi egyeztető ülése után, lemondta mind a két előadás befogadását. 
És bár nehezen, de sikerült másik befogadóhelyet találnunk A nyugalom számára is, e helyzet újabb nem várt költségeket implikált, amely szituáció csak tovább rontotta az amúgy is már-már lehetetlen helyzetet.
Mind a marosvásárhelyi színház, mind a KDF hitt abban, hogy megvalósulhat a vendégjáték, reménykedtünk, de a puszta tények meghiúsították elképzeléseinket.

Az eset újabb egyeztetések után végül december 6-án az Ódry Színpadon kerül majd megrendezésre 15 és 19 órai kezdettel (a délutáni előadást angol szinkrontolmácsolással játsszák). Másik határon túli előadásként a temesvári Csiky Gergely Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Magyar című koprodukciója kerül bemutatásra Urbán András rendezésében december 10-én 19 órakor, szintén az Ódry Színpadon.

a Kortárs Drámafesztivál szervezői

 


BEHARANGOZÓ

13. Kortárs Drámafesztivál 

2016. december 2-10.

Budapesten is látható lesz A nyugalom, Radu Afrim a legjobb előadás Színikritikusok díját elnyert marosvásárhelyi előadása

 

Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a SzínMűHely Alapítvány és a Creatív Média Színházi Ügynökség jóvoltából a budapesti Kortárs Drámafesztivál (KDF). A fesztivál célja a kortárs dráma és színház támogatása, népszerűsítése, mindenekelőtt pedig a szcéna törekvéseinek megismertetése a széles hazai közönséggel és a külföldi színházi szakmával. A civil kezdeményezésű nemzetközi színházi fesztivál egyik missziójaként külföldi szakmabelieknek Visitors’ Programme néven komplex (angol nyelvű) Hungarian Showcase programot kínál, amely egyaránt tartalmaz kőszínházi és független, budapesti, vidéki valamint határon túli előadásokat. Ezen programmal a fesztivál az egyik legfontosabb elősegítője kíván lenni a magyar színház külföldi megismertetésének.

Fiatalok fókuszban


Felhívás a budapesti színházak és együttesek számára a fesztivál Showcase Programme-ján való részvételre

Kedves budapesti Színházak és Együttesek!

Örömmel értesítjük Önöket/értesítünk Benneteket, hogy idén, immár 13. alkalommal is megrendezzük a fesztivált 2016. december 2. és 10. között. A fesztivál keretében zajló Magyar Színházi Szemleprogramra (Hungarian Showcase Programme) 2016. december 2. és 6. között kerül sor, melyen külföldi színházi szakemberek is jelen lesznek. Hagyományainkat folytatva programunk középpontjában továbbra is a kortárs magyar drámák és színpadi alkotások, illetve színházi projektek bemutatása áll. Ezeket egyrészt az elmúlt évad előadásai, másrészt a 2016/2017-es évad első felének bemutatói közül válogatja a fesztivál zsűrije.

 

Gyakornokokat és önkénteseket keres a Kortárs Drámafesztivál Budapest

Olyan szakirányú tanulmányokat folytató egyetemistákat, színházi munkában jártas vagy színházi élet iránt érdeklődő fiatalokat keresünk, akik részt vesznek a fesztivál programjának és a hozzá kapcsolódó események megszervezésében és lebonyolításában.

A fesztivált 2016. december 2 – 10. között rendezzük meg.

A fesztivál szervezése szeptember elejétől december elejéig tart.
Előnyben részesítjük azokat a jelentkezőket, akik végig részt tudnak venni a munkában.

Amit ajánlunk:


#hattyúdal Budapesten

A Kortárs Drámafesztivál Budapest időközi rendezvényeként Budapesten vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház

 

#hattyúdal

Csehov nyomán

Rendező: Sinkó Ferenc

 

2016. április 6., szerda, 20 óra

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, Színházterem

(1027 Budapest, Jurányi u. 1-3.)


Budapest Drama Festival is a Knockout

Budapest Drama Festival is a Knockout címmel részletes beszámoló jelent meg a 2014-es Kortárs Drámafesztiválról Rory Winstontól a New York-i The Resident Magazineban:

The Resident: Budapest Drama Festival is a Knockout
By Rory Winston
Enter New Hungarian Dramatists Stage Left, Right and Politically Centered
http://resident.com/2015/02/26/contemporary-drama-festival-budapest/

 

 


VÉGET ÉRT A 12. KORTÁRS DRÁMAFESZTIVÁL

Egy éve készülünk rá, és most tíz nap alatt lezajlott mindaz, amit terveztünk, amit szerveztünk, amin aggódunk, amin dolgoztunk hónapokon keresztül. Lássuk, hogy milyen is volt ez a tíz nap – emlékidéző azoknak, akik ott voltak... és összefoglaló azoknak, akik nem tudtak ott lenni...

Az idei fesztivál hívószavai

Idén is, ahogy a fesztivál megalakulása óta mindig, arra kerestük a választ, hogy mi számít kortársnak a kortárs magyar színházban? Vagyis egyáltalán mit jelent az, hogy kortárs? A mi értelmezésünkben azt, hogy friss, inspiráló, progresszív, a minket körülvevő valóságáról szól, társadalmilag érzékeny. Vagyis jelenidejű. Ettől van tétje.

Augusztus közepén, amikor a részterületekért felelős szakmai zsűri először összeült, korántsem volt optimista a hangulat, még nem pontosan tudtuk, hogy az elmúlt évad előadásaiból válogatva hogyan fog összeállni a szemleprogram. Aztán amikor ősszel újra találkoztunk, és lehetőségünk nyílt már az idei évad elején bemutatott előadásokról is beszélgetni, hirtelen kiderült, hogy van remény!, össze tudunk állítani egy igazán sokrétű és látványos szemleprogramot. Összességében tehát teljesült az, amire a fesztivál többek közt vállalkozott: sokoldalúan tudtuk bemutatni a jelen színházi helyzetet.

A fesztivál fókuszába idén a kortárs drámaírás került. A fiatalok és a pályakezdő legfiatalabbak mutatkozhattak be részben a fesztiválprogram egy-egy előadásának szerzőjeként, részben szakmai beszélgetéseken.

Nyitóelőadásaként Mikó Csaba Apátlanok című darabját láthatta a közönség, az ősbemutató külön érdekessége az volt, hogy a Theater Regensburg színészei adták elő német nyelven. Ahogy Hajnal Márton, a 7óra7 szerzője beszámol róla „az előadás legizgalmasabb momentuma az volt, hogy mi, magyarok, ezt az egész életképet jobban értjük (vagy legalábbis radikálisan máshogy), mint a német alkotók. A Jurányi emeletén nem véletlenül tartott hajnali negyed egyig a közönségtalálkozó.”

Szintén határon túli előadás volt Sebestény Aba rendezésében a Sztrodzsegon, az 1988-as születésű Potoczky László, Marosvásárhelyen, Horváth Péter második drámaíró osztályában végzett fiatal szerző vizsgadarabja. Különleges, félnapos szakmai esemény, a Mi a pálya, magyar dráma? című beszélgetés-sorozat keretében sikerült átfogó képet adnunk a kortárs drámaírás helyzetéről. Mesterek mutatták be tanítványaikat, ezáltal megtudhattuk, hogy hogyan gondolkozik a legfiatalabb drámaíró nemzedék. Az Aurórában működő fesztiválklubban pedig Reaktív címen a József Attila Kör és a Trafó közös szervezésében meghirdetett drámaírópályázat két már bemutatott nyertes művét hallgathatták meg az érdeklődők felolvasó színházi előadásként.

Magyar szemleprogram


Beszámolók, cikkek az idei Fesztiválról

A 2014. évi 12. Kortárs Drámafesztivál napi szubjektív blogja a 7óra7-en:
http://7ora7.hu/temak/dramafeszt-2014

Bárka online: A Himnusztól a mélyszegénységig - A 12. Kortárs Drámafesztiválról
„A magyar dráma és színház megtalálja útjait, de ahhoz, hogy ezek átfogó képet adva láthatóvá is váljanak, egy kortárs drámafesztiválra van szükség.” A 12. Kortárs drámafesztiválról ír Szabó Zsuzsa.

Népszabadság: A rendszerváltásra visszanézve
Valójában a kezdetek, 1997 óta nem igazán értem, mit keres a Kortárs Drámafesztivál elnevezésében a dráma szó. Bár a rendezvény honlapja eredeti célként ma is „a kortárs drámaírás eredményeinek áttekintését és inspirálását” jelöli meg, én a meghívott előadásokat nézve mindig azt éreztem, hogy a szervezők számára a kortárs és a dráma között feloldhatatlan ellentmondás feszül.

7óra7: Tíz nap az éjszakába - Kortárs Drámafesztivál VI.
A fesztivál a zárónapon előbb gyerekségükben magukra hagyott diákokból és hazájukat elhagyó fiatalokból mutatott meg néhányat, majd miután egy család elfojtott hazugságait nyitotta ki felénk, végül belemerült az esős éjszakába. Talán nem vidám, de igaz.